Ads 468x60px

środa, 5 sierpnia 2015

Dlaczego BIO konopie?

Żywność z konopi

Dlaczego BIO konopie?


Można powiedzieć, że temat produktów BIO, czy też samych konopi dzieli ludzi na 3 grupy. Pierwsza omija wszystkie ekologiczne produkty, często w wyniku braku odpowiedniej wiedzy na ich temat. Druga - wręcz przeciwnie - kupuje wyłącznie żywność organiczną, naturalną. Trzecia grupa, to osoby które można postawić na granicy pierwszej i drugiej grupy. A co w przypadku ekologicznych produktów z konopi?


Konopie siewne


Istnieje niezliczona ilość różnych odmian konopi. Różnią się wielkością, zapachem i zawartością poszczególnych substancji. Każdy produkt na bazie konopi powinien być przeanalizowany pod względem zawartości kannabinoidów, w szczególności tetrahydrokannabinolu (THC) kannabidiolu (CBD), ale także innych. Ponaddto powinny być wykonane testy na zawartość metali ciężkich, pestycydów i mikroorganizmów.

Główne odmiany konopi:


Konopie dzikie (Cannabis ruderalis J.) - chwasty jednoroczne, rosnące swobodnie na gruzach i składowiskach. Nie powodują znaczących efektów psychoaktywnych, mają małe zastosowanie jako lek.

Konopie indyjskie (Cannabis indica Lam.) - zakazana do uprawy ze względu na wysoką zawartość substancji psychoaktywnej THC. Gatunek ma silne działanie narkotyczne.

Konopie siewne (Cannabis sativa L.) - przedmiot naszego zainteresowania. Rośliny ciepłolubne, wymagające odpowiedniego nawodnienia, gleby i składników odżywczych. Należą do rodziny konopiowatych. Są to konopie jednopienne, typowo włókniste, zawierają mniej niż 0,2% substancji psychoaktywnych. Rośliny wykorzystywane są jako surowiec do pozyskiwania włókien, ale mają także działanie farmakologiczne. W przemyśle spożywczym wykorzystywany jest olej konopny. Nasiona są źródłem pełnowartościowych białek.

Uprawa konopi


Konopie siewne bardzo dobrze absorbują metale ciężkie z ziemi lub wody. Z względu na tę właściwość są stosowane w dziedzinie zwanej fitoremediacją, która jest polega na oczyszczaniu gleby przez rośliny. Jest zatem ważne, aby uprawiać konopie w ekologicznie czystym środowisku i z zastosowaniem materiałów, które nie zawierają lub uwalniają metali ciężkich i innych substancji toksycznych. Niekontrolowana uprawa konopi może również powodować, że konopie zawierają różne zanieczyszczenia (ołów, piasku), które zwiększają ich wagę, a tym samym koszt. Późniejsze wykorzystanie może być szkodliwe dla człowieka. Jest to jeden z głównych powodów, dla których konopie do produkcji żywności powinny być przetwarzane w ekologicznie czystej produkcji wolne od wszelkich zanieczyszczeń.

To decyduje nie tylko o jakość genetycznej roślin i środowiska, ale także wszystkich poniższych kroków - tj. Zbioru, suszenia, mielenia, pakowania i przechowywania - tym samym może mieć wpływ na zawartość składników aktywnych.

Jakość żywności


Naszym celem jest dostarczenie Polakom 100% naturalnych produktów konopnych z gwarancją ich jakości i pochodzenia oraz w rozsądnych cenach bezpośrednio od producenta. Naszym pragnieniem jest, aby informować obywateli o korzyściach i efektach leczniczych konopi, zarówno dla ludzi i naszej planety.

Nasze produkty pochodzą od zaufanych dostawców, którzy spełniają warunki niezbędne do produkcji i są w stanie zapewnić najwyższą jakość.



Makaron z konopiNasiona konopi
BIO Syrop konopny z imbiremMakaron z konopiNasiona konopi
 
 
Blogger Templates