Ads 468x60px

piątek, 20 maja 2016

Bogactwo kwasów Omega 3 w każdej kropli oleju konopnego

Olej konopny produkuje się z popularnych w dawnej Polsce nasion konopi siewnej, która w odróżnieniu od konopi indyjskiej nie wykazuje działania narkotycznego. Współcześni naukowcy odkryli, że olej konopny zawiera szereg cennych aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz rzadki rodzaj białka o składzie podobnym do tego, które znajduje się w surowicy ludzkiej krwi.

OLEJ KONOPNY jest wysoko ceniony z powodu idealnej dla zdrowia proporcji niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, która wynosi 3:1. Jedna łyżka oleju konopnego zawiera 2,5g kwasów omega-3, 8g omega-6 oraz 2g omega-9. Dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju konopnym jest aż 70-80%.
Kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT) są niezbędne do rozwoju i budowy mózgu oraz błon komórkowych. 
Nasz organizm nie jest w stanie produkować większości kwasów tłuszczowych, dlatego dla uzyskania pełni zdrowia konieczne jest dostarczanie ich w codziennej diecie.
Zalecana dzienna porcja spożycia to ok. dwóch łyżek stołowych w zależności od potrzeb organizmu i stosowanej diety.


Cechy oleju konopnego
Ten rodzaj oleju wytwarza się z tłoczonych na zimno i wyselekcjonowanych odmian konopi siewnej, czyli Cannabis sativa. Świeżo wytłoczony olej konopny ma zielonkawy kolor i charakterystyczny orzechowy zapach i smak. W smaku olej jest wyjątkowo łagodny i jednocześnie nie sprawia wrażenia tłustego. Doskonały na zimno jako dodatek do ziemniaków, kasz, klusek, sałatek warzywnych, serów, gotowanych warzyw, sosów sałatkowych, śledzi, także świeżego pieczywa i innych potraw wg uznania..Warto mieć świadomość, że wysoka zawartość NNKT w oleju konopnym sprawia, że źle znosi on kontakt ze światłem i powietrzem. Aby zachował swoje lecznicze właściwości, należy więc przechowywać go tylko w butelkach z ciemnego szkła, a po otwarciu trzymać w lodówce i przechowywać od 3 do góra 6 miesięcy.. Z powodu delikatnych wiązań kwasów nienasyconych olej nie nadaje się do smażenia i gotowania.
Kupując olej konopny, wybierajmy ten wartościowy, czyli tłoczony na zimno. Zwróćmy też uwagę na jego pochodzenie oraz certyfikaty uprawy, by mieć pewność, że nabywamy produkt o prawdziwie leczniczym działaniu.

Prozdrowotne działanie oleju konopnego
India Olej konopny tłoczony na zimno 250ml
Delikatny w smaku olej z konopi siewnej cechuje niezwykłe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak: kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, jak również gamma-linolenowy. Olej konopny nie zawiera cholesterolu, jest łatwo przyswajalny przez nasz organizm i zapewnia mu prawidłowe funkcjonowanie. Ten wartościowy produkt jest źródłem witamin (A, E i K) oraz składników mineralnych: magnezu, wapnia i cynku. Zawiera także sterole, fosfolipidy, chlorofile, karotenoidy oraz dużą ilość chlorofilu, który nadaje mu charakterystyczną zieloną barwę.
Spożywanie oleju konopnego zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów i udarów, a także chroni przed chorobami nowotworowymi. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju konopnym mogą ochronić nasz organizm przed powstawaniem zakrzepów i zaburzeniami rytmu serca. Dzięki tym kwasom zmniejszają się też stany zapalne stawów i poprawia się wygląd skóry poprzez zwiększenie jej elastyczności.

Badania dowiodły, że składniki zawarte w oleju konopnym są pomocne w leczeniu chorób skórnych, mogą poprawiać naszą wydolność umysłową i redukować stany zapalane układu pokarmowego. Co więcej, zawarta w oleju konopnym witamina K wykazuje właściwości przeciwkrwotoczne, odpowiadając również za krzepliwość krwi i uczestnicząc w formowaniu się tkanki kostnej.  Olej konopny to jeden z najzdrowszych dostępnych w sprzedaży olejów, który można polecić każdemu. Warto poznać jego lecznicze właściwości i uznać za ważny składnik niezbędny w zdrowej i zbilansowanej diecie. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości olej konopny warto polecić zwłaszcza osobom w okresie rekonwalescencji i chorym na awitaminozę. Dzięki obecności fityny olej z nasion konopi siewnej znajduje także zastosowanie w leczeniu histerii, neurastenii, krzywicy, czy niedokrwistości.


Jako, że olej konopny jest łatwo absorbowany przez skórę i cechuje się dobrą rozsmarowalnością, jego lecznicze właściwości wykorzystuje się także w preparatach kosmetycznych. Dzięki bogatej zawartości aminokwasów olej konopny wykazuje działanie korzystne na skórę głowy i włosy, zapobiegając przy tym powstawaniu zmian trądzikowych.
Skład chemiczny oleju z konopi jest bardzo zbliżony do naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę, dzięki czemu, zastosowany w preparatach kosmetycznych, poprawia gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej - łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.

 Jeszcze do niedawna produkty z konopi siewnej były wycofane z powszechnego użytku z powodu błędnych skojarzeń z konopiami indyjskimi, z których wytwarza się haszysz i marihuanę. Na szczęście współczesna medycyna oddaje sprawiedliwość temu niezwykłemu olejowi i potwierdza lecznicze właściwości roślin włóknistych zwanych potocznie konopiami siewnymi.

Źródło: http://medkonopia.pl/Olej-konopny,c,1
 
 
Blogger Templates