Ads 468x60px

środa, 11 maja 2016

Kropla Oleju z konopi dla zdrowia


OLEJ KONOPNY jest wysoko ceniony z powodu idealnej dla zdrowia proporcji niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, która wynosi 3:1. Jedna łyżka oleju konopnego zawiera 2,5g kwasów omega-3, 8g omega-6 oraz 2g omega-9. Dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju konopnym jest aż 70-80%.
Zawiera też wiele innych cennych bioaktywnych substancji : sterole, fosfolipidy, chlorofile, karotenoidy oraz witaminę K. Z tego względu jest to znakomity prozdrowotny olej. Płynne zielone złoto. Pod względem składu niewiele produktów naturalnych może się z nim równać! Nasz organizm nie jest w stanie produkować większości kwasów tłuszczowych, dlatego należy je dostarczać w codziennej diecie.
Każdemu, a w szczególności dzieciom kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT) są niezbędne do rozwoju i budowy mózgu oraz błon komórkowych Wpływają one także pozytywnie na układ krążenia i przyczyniają się do lepszego wchłaniania witamin A, D, E, K.

Olej konopny, wyróżnia się od pozostałych olejów ładną, zielonkawą barwą, którą zawdzięcza dużej zawartości chlorofilu. Do spożycia zachęca delikatny, orzechowy zapach. W smaku olej jest wyjątkowo łagodny i jednocześnie nie sprawia wrażenia tłustego. Doskonały na zimno jako dodatek do ziemniaków, kasz, klusek, sałatek warzywnych, serów, gotowanych warzyw, sosów sałatkowych, śledzi, także świeżego pieczywa i innych potraw wg uznania.. Może być też dodawany dla poprawienia smaku do przestudzonych zup. Aby zachować cenne nienasycone kwasy tłuszczowe olej tłoczy się na zimno. Z powodu delikatnych wiązań kwasów nienasyconych olej nie nadaje się do smażenia i gotowania, a po otwarciu powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu.
Olej konopny może być z powodzeniem stosowany wszędzie tam gdzie stosujemy oliwę z oliwek. Wspaniale uszlachetni wszystkie rodzaje dresingu do sałatek. Z uwagi na dobry smak i wyjątkowo dobrą proporcję kwasów nienasyconych olej konopny może być używany jako smaczniejsza alternatywa oleju lnianego.Dzienna porcja spożycia to ok. dwóch łyżek stołowych w zależności od potrzeb organizmu i stosowanej diety. Olej konopny polecany jest dla każdego, kto dba o swoje zdrowie i młodość skóry. 


Jak wykorzystać olej konopny w kuchni?

Polecamy inspirujące przykłady wykorzystania oleju konopnego z kuchni Agnieszki Maciąg

 Dressing z awokado i kolendry, z olejem konopnym
Składniki:
  • 1 miękkie, dojrzałe awokado
  • 3/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry (może być natka pietruszki)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju konopnego
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szalotka
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w blenderze. Używaj do sałaty, pieczonych warzyw, rzodkiewek itd…



 Pesto z czosnku niedźwiedziego z olejem konopnym

Składniki:
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • Ok 1/4 – ½ szklanki oleju konopnego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • ½ szklanki orzeszków pinii
Wykonanie: Orzeszki pinii zmiel. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi zmiksuj z pozostałymi składnikami na pesto. Podawaj do makaronów, warzyw, pieczywa, serów, ryb itd….

Smacznego.!


 
 
Blogger Templates